ID 3814

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας

Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ελλάδας, ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες για τα εμβόλια του κορονοϊού, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και καταλόγισε στον πρωθυπουργό «ανεπαρκή διαχείριση». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι χρειάζεται σχέδιο έστω και την ύστατη στιγμή, προσθέτοντας ότι όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ώστε να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης.

Επίσης, ζήτησε να αναλάβει η Ελλάδα πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια του κορονοϊού, προκειμένου να παρασκευαστούν εγχώρια, σε κάθε κράτος. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδωθεί, θα πρέπει η χώρα να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο.

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε, επίσης, ότι ο εμβολιασμός κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και οι εξασφαλισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δόσεις δεν επαρκούν, σχολιάζοντας ότι «αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, είναι βέβαιο ότι ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα έχει δημιουργηθεί η αναγκαία ανοσία στην κοινότητα για να προστατευτούμε».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας και να υπάρξει συνταγογράφηση τεστ και μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της πανδημίας: «Υπάρχει κόπωση ιδιαίτερα από τους περιορισμούς. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης αλλά και των συλλογικών φορέων κάθε φορά να δίνουν το σωστό μήνυμα. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία παγκοσμίως, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει ευθεία οδός στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________