ID 3541

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Με αντι-Navtex απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα

Αντι-Navtex εξέδωσε ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, ως απάντηση στη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στη θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια του Καστελορίζου και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Λίγο μετά την έκδοση της τουρκικής Navtex, το πρωί της Δευτέρας, το Ορούτς Ρέις απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που δεσμεύτηκε για έρευνες.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, καλεί δε την Άγκυρα να ανακαλέσει την απόφασή της και «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της διά των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________