ID 4654

«Κάρμεν»: Το οπερατικό υπερθέαμα του Φράνκο Τζεφιρέλι προβάλλεται στο Μέγαρο Μουσικής

«Κάρμεν»: Το οπερατικό υπερθέαμα του Φράνκο Τζεφιρέλι προβάλλεται στο Μέγαρο Μουσικής

Μια φαντασμαγορική παραγωγή της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ σε σκηνοθεσία του Φράνκο Τζεφιρέλι, η οποία ανέβηκε στην Αρένα της Βερόνας το 2022, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο υπαίθριο μουσικό σινεμά που διαμορφώνεται κάθε καλοκαίρι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση της δημοφιλέστατης όπερας του Μπιζέ θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα των θερινών προβολών στον κήπο, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη UNITEL, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου.

Η παράσταση ανέβηκε στην Αρένα της Βερόνας σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του σπουδαίου Φράνκο Τζεφιρέλι με ένα εκλεκτό καστ νεαρών τραγουδιστών. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η Λετονή μεσόφωνος Ελίνα Γκαράντσα, ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του παγκόσμιου λυρικού στερεώματος. Τον Δον Χοσέ ενσαρκώνει ο Αμερικανός τενόρος Μπράιαν Τζέιντ και τον ταυρομάχο Εσκαμίγιο ο Ιταλός βαρύτονος Κλάουντιο Σγκούρα, και οι δύο διακεκριμένοι λυρικοί ερμηνευτές της νέας γενιάς, με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Στη μουσική διεύθυνση, ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος και μουσικός διευθυντής του Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας Μάρκο Αρμιλιάτο. Τους πλαισιώνουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Αρένας της Βερόνας και η Παιδική Χορωδία A.LI.VE. 

Η θρυλική πλέον «Κάρμεν» του Φράνκο Τζεφιρέλι (1923-2019) επιλέχθηκε να εγκαινιάσει τις παραστάσεις της καλοκαιρινής σεζόν του 99ου Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας, αποδίδοντας μουσικό φόρο τιμής στον μεγάλο σκηνοθέτη, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Το αριστούργημα του Μπιζέ παρουσιάστηκε στο ιστορικό ιταλικό θέατρο σε μια εκδοχή που αποτυπώνει την οριστική μορφή του οράματος του Τζεφιρέλι για την «Κάρμεν», όπως αυτό εξελισσόταν στην πάροδο του χρόνου. Στην εκδοχή αυτή συνδυάζονται οι καλύτερες σκηνοθετικές στιγμές του εμβληματικού δημιουργού από το 1995 ‒οπότε και έγινε η πρεμιέρα της παράστασης στη Βερόνα‒ έως το 2009 με νέα σκηνογραφικά στοιχεία που βασίζονται σε πρωτότυπα σχέδια της αρχικής παραγωγής. Το όλο εγχείρημα υλοποιήθηκε χάρη στη σύμπραξη του Ιδρύματος Franco Zeffirelli με ιστορικούς συνεργάτες του Ιταλού σκηνοθέτη.

Τα κοστούμια υπογράφει η Anna Anni, την αναβίωση της πρωτότυπης χορογραφίας του El Camboriο η Lucia Real και τους φωτισμούς ο Paolo Mazzon. Ειδικοί προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ Όπερας της Βερόνας, οι χορευτές της ομάδας του Αntonio Gades.

Η προβολή θα συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους. Η παρακολούθησή της είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Κήπος): Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 7282333, megaron.gr
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, 20.30

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________