ID 4656

Ακολουθώντας τους δρόμους του νερού

Ακολουθώντας τους δρόμους του νερού

Ιστορικούς και περιβαλλοντικούς περιπάτους, παραστάσεις και παρουσιάσεις περιλαμβάνει το HIDRANT festival, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά φέτος στο Χαλάνδρι, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς. Το φεστιβάλ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα αστικής καινοτομίας Cultural H.ID.RA.N.T., συνδυάζει την καλλιτεχνική δημιουργία, την ιστορία και τον πολιτισμό με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις του, προωθώντας έναν άλλο πολιτισμό και σχέση με το νερό. Με όχημα το Αδριάνειο, το  3ο HIDRANT festival αναδεικνύει πλευρές της ιστορίας του Χαλανδρίου αλλά και του υδραγωγείου σε όλη του τη διαδρομή, στον χρόνο και στον χώρο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ διαμορφώθηκε με τη συμμετοχή, τις ιδέες και τις προτάσεις συλλογικοτήτων και πολιτών του Χαλανδρίου, όπως και εταίρων του προγράμματος Cultural H.ID.RA.N.T. Το νερό ως φορέας πολιτισμού, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και κοινωνίας, και η ιστορία της σχέσης νερού και ανθρώπου στην κλίμακα της πόλης του Χαλανδρίου και (μέσω) του Αδριάνειου υδραγωγείου, αποτελούν και φέτος τους βασικούς  άξονες. Αυτό που κάνει τις εκδηλώσεις του 3ου HIDRANT festival να ξεχωρίζουν είναι ο στόχος του για –και η απεύθυνση προς– τη δημιουργία μιας «αδριάνειας κοινότητας» στο Χαλάνδρι και πέρα από αυτό.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εντάσσονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, 18.15-20.30: Ιστορικός και καλλιτεχνικός περίπατος: Από το παρελθόν στο μέλλον μέσω του Αδριάνειου υδραγωγείου

Ξεκινώντας από τα ίχνη του Αδριάνειου υδραγωγείου εντός της Ρεματιάς περπατάμε μέχρι τη δεξαμενή διήθησης στην οδό Ελ Αλαμέιν, της οποίας το εσωτερικό μπορεί όποιος/α θέλει να επισκεφτεί. Ενδιάμεσα επισκεπτόμαστε την εικαστική έκθεση Rema Ingognita στο Θέατρο της Ρεματιάς, το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία, την παραρεμάτια διαδρομή από την οδό Γυφτοπούλου μέσω του Συνοικισμού, καταλήγοντας στη δεξαμενή και τα πηγάδια του Αδριάνειου υδραγωγείου επί της οδού Ελ Αλαμέιν. Μαθαίνουμε για την ιστορία του Χαλανδρίου και τη σχέση των κατοίκων του με τους υδάτινους πόρους του, φυσικούς και τεχνητούς, στο χθες, το σήμερα και το αύριο, όπως διαμορφώνεται από την ανάδειξη και επαναξιοποίηση του Αδριάνειου υδραγωγείου. Αφετηρία της διαδρομής είναι η οδός Πολυδρόσου και η Ρεματιά (από την πλευρά της λεωφόρου Νέας Πεντέλης). Τον περίπατο διοργανώνουν η Med-INA, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δήμου Χαλανδρίου, η ΕΥΔΑΠ και ο Δήμος Χαλανδρίου.

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, 9.30-14.00: Εκδρομή και ξενάγηση: Το Αδριάνειο πέρα από το Χαλάνδρι. Στα χνάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου: Ολυμπιακό χωριό – Δεξαμενή Κολωνακίου.

Η εκδρομή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να διατρέξουμε τη ροή του Αδριάνειου υδραγωγείου από το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι την κατάληξή του στη πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι και να μάθουμε για την ιστορία του και την αξία του ως υδάτινου πόρου, στο χθες, το σήμερα και το αύριο. Αφετηρία της διαδρομής θα είναι το Ολυμπιακό Χωριό. Μέσω της Κεκλιμένης στοάς, του Κηφισού, της Μεταμόρφωσης, του ΟΑΚΑ και του Χαλανδρίου (οδός Ελ Αλαμέιν) οι συμμετέχοντες θα καταλήξουν στη Δεξαμενή Κολωνακίου. Αφετηρία είναι η κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου. Απαιτείται κράτηση θέσεων στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 210 6895831 μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, 21.00, Θέατρο Ρεματιάς: «Υδατοφάνεια»  (μουσικοχορευτική παράσταση) – Αδριάνεια Κοινότητα Χαλανδρίου (παρουσίαση)

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Υδατοφάνεια» των Όχι Παίζουμε – UrbanDig Project (διάρκεια 45΄) αφηγείται την αληθινή περιπέτεια ενός κατοίκου ενός άνυδρου νησιού του Αιγαίου στην προσπάθειά του να φέρει νερό στο σπίτι του. Πραγματευόμενη την αδιάρρηκτη σχέση ανθρώπου και νερού, η παράσταση μας εισάγει στη συζήτηση για μια άλλη σχέση (συνείδηση και πράξη) με το υγρό στοιχείο κάθε τόπου. Η αναζωογόνηση του Αδριάνειου υδραγωγείου θέτει με τη σειρά της το ζήτημα της σχέσης μας ως καταναλωτών νερού και ως μελών του «δήμου» (Χαλανδρίου) με τους υδάτινους πόρους της πόλης. Στην εκδήλωση παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θα έχουν πρόσβαση στο νερό του νέου αδριάνειου δικτύου. Παρουσιάζεται πώς ένα αρχαίο τεχνικό έργο επαναξιοποιείται στο πλαίσιο της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής και κοινωνικά αλληλέγγυας οικονομίας, πώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού, στην αύξηση του πράσινου αποτυπώματος και στην (τοπικά έστω) αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________