ID 4559

Ο διατροφικός πολιτισμός της Κρήτης στο επίκεντρο διεθνούς συμποσίου

  • Κατηγορία Γεύσεις
Ο διατροφικός πολιτισμός της Κρήτης στο επίκεντρο διεθνούς συμποσίου

Μια τριήμερη γαστρονομική γιορτή αφιερωμένη στις διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης ανά τους αιώνες διοργανώνεται στο Ηράκλειο από τις 3 έως τις 5 Μαΐου. Ο λόγος για το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale, που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο και τον Δήμο Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

Στόχος του συμποσίου, το οποίο φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι η προβολή της κρητικής διατροφής ως ακρογωνιαίου λίθου μιας ισορροπημένης και υγιεινής ζωής και η ανάδειξη των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της για τον σύγχρονο άνθρωπο. Το συμπόσιο διερευνά, επίσης, τον ρόλο της εντοπιότητας, της παραγωγικής διαδικασίας των εκλεκτών πρώτων υλών, αλλά και της εκπαίδευσης στη διατήρηση της διατροφικής παράδοσης και της βιώσιμης γαστρονομίας.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κρήτη παράγει μια σειρά προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι και τα βότανα, τα οποία, σε συνδυασμό με το εξαιρετικό μικροκλίμα της περιοχής, δημιουργούν ένα μοναδικό ανά την υφήλιο πρότυπο διατροφής.

Την πρώτη ημέρα του συμποσίου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του καθηγητή Carlo La Vecchia του Università degli Studi di Milano σχετικά με την επίδραση του κρητικού τρόπου ζωής στη διαμόρφωση της μεσογειακής διατροφής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η τροφή ως φάρμακο», που θα συντονίσει ο Τάσος Κυριακίδης (assistant professor, Yale School of Public Health).

Στις 4 Μαΐου, μέσα από μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης θα διερευνηθούν, μεταξύ άλλων, η αξία του ελαιόλαδου, η σημασία των τοπικών προϊόντων, καθώς και ο ρόλος των γυναικών στη διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης, με τη συμμετοχή καλεσμένων όπως οι: Rafi Taherian (associate vice president Yale Hospitality), Sevasti Chatzopoulou (associate professor, Roskilde University), Aylin Öney Tan (conservation architect, food writer/historian), Guansheng Ma (professor, Chair of Department of Nutrition and Food Hygiene, School of Public Health Peking University), και καθηγητών από το Πανεπιστήμιο του Yale.

Την τελευταία ημέρα του συμποσίου, οι διεθνείς καλεσμένοι θα συμμετάσχουν σε μια σειρά παράλληλων δράσεων, με επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς και γευστικές δοκιμές των τοπικών πρώτων υλών, στο αγρόκτημα Peskesi και στο ξενοδοχείο Cretan Malia Park.

Το συμπόσιο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Yale (Yale School of Public Health and Yale Hospitality), ενώ τη συνολική επίβλεψη και επιμέλεια έχει επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές του Yale, Έλληνες ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους σεφ και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________