ID 4508

Στη Δρακόλιμνη της Τύμφης

Στη Δρακόλιμνη της Τύμφης

Μία από τις πιο δημοφιλείς και ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές στα ελληνικά βουνά είναι αυτή που οδηγεί από το Μικρό Πάπιγκο, στα Ζαγοροχώρια, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης, μία αλπική λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων και έχει έκταση περίπου 8 στρέμματα.

Απόκοσμα όμορφη και μυστηριώδης, η λίμνη δεν θα μπορούσε παρά να συνδέεται με λαϊκούς θρύλους. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, έκρυβε στον βυθό της έναν αμύθητο θησαυρό, που τον φρουρούσε ένας δράκος. Ο δράκος αυτός είχε έχθρα με τον δράκο που φύλαγε τη Δρακόλιμνη του γειτονικού Σμόλικα και όταν τσακώνονταν, πετούσαν πέτρες ο ένας στον άλλο. Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο θρύλος εξηγεί γιατί οι όχθες της λίμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες της λίμνης της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες λευκές πέτρες.

Ο όρος «δρακόλιμνη» χρησιμοποιείται γενικότερα για τις αλπικές λίμνες που υπάρχουν κυρίως στα βουνά της Ηπείρου και θεωρούνται απομεινάρια παγετώνων. Οι πιο γνωστές είναι αυτές της Τύμφης, του Σμόλικα, οι Φλέγκες στο Μαυροβούνι, η αλπική λίμνη Γκίστοβα στον Γράμμο. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης (που θα τη συναντήσουμε επίσης ως Δρακόλιμνη του Πάπιγκου ή της Γκαμήλας) είναι μία από τις μεγαλύτερες και χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο εντυπωσιακές.

Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια. Αν και η ανάβαση είναι πολύωρη (διαρκεί περίπου πέντε ώρες) και κουραστική, το θέαμα είναι βέβαιο ότι θα αποζημιώσει στο ακέραιο τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο και είναι αρκετά καλά συντηρημένο και με επαρκή σήμανση.

Αν και το πρώτο κομμάτι της διαδρομής περνά μέσα από δασωμένα τοπία, καθώς προχωράμε στην αλπική ζώνη, η βλάστηση μειώνεται σταδιακά και ο ήλιος καίει. Στη διαδρομή υπάρχουν κάποιες πηγές, όμως δεν έχουν αρκετό νερό όλες τις εποχές του χρόνου, γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας νερό. Η πεζοπορία θα γίνει οπωσδήποτε πιο άνετη και εύκολη, αν επιλέξουμε να διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο της Αστράκας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.930 μέτρων και σε απόσταση 5,7 χιλιομέτρων από το Μικρό Πάπιγκο. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να επικοινωνήσουμε με τους υπεύθυνους του καταφυγίου, για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει διαθεσιμότητα.

Η λίμνη φιλοξενεί αλπικούς τρίτωνες, ένα σπάνιο είδος αμφίβιων που οι ντόπιοι αποκαλούν «δρακάκια». Για λόγους προστασίας τους, το κολύμπι στη Δρακόλιμνη δεν επιτρέπεται. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή αποτελεί διεθνώς μία από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και τη διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, όπως ο πυρροκότσυφας, η χιονάδα και η κοκκινοκαλιακούδα.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________