ID 4317

Ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών τού ΑΡΧΕΛΩΝ

Ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών τού ΑΡΧΕΛΩΝ

Πώς είναι άραγε ένα «νοσοκομείο» για θαλάσσιες χελώνες; Τι κάνουν οι εθελοντές για να γίνουν καλά οι τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες των ελληνικών θαλασσών; Ποια είναι η ιστορία τους, οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν και τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτήν για να σώσουμε το περιβάλλον μας;

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δίνει τώρα την ευκαιρία στους μαθητές εκτός Αττικής μέσα από μια πρωτότυπη ζωντανή διαδικτυακή ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα να γνωρίσουν έναν χώρο αφιερωμένο στην περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής του ΑΡΧΕΛΩΝ στο μεγαλύτερο Κέντρο Διάσωσης για χελώνες στη Μεσόγειο, το οποίο παρακολουθούν πάνω από 10.000 μαθητές από σχολεία της Αττικής κάθε χρόνο. Τώρα όμως, με τη «Ζωντανή Διαδικτυακή Ξενάγηση» οι χελώνες του Κέντρου Διάσωσης ταξιδεύουν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων Άννα Κοντολέων χρησιμοποιώντας ένα φορητό τάμπλετ με κάμερα και μικρόφωνο, ξεναγεί τους διαδικτυακούς επισκέπτες στις δεξαμενές όπου φιλοξενούνται οι χελώνες που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης. Μας συστήνει κάποιες από αυτές και μας λέει την ξεχωριστή τους ιστορία, το πώς έφτασαν εδώ.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες καθώς και σχολεία, συχνά επιλέγουν να «υιοθετήσουν» μία από τις χελώνες που συναντούν διά ζώσης ή διαδικτυακά, καλύπτοντας τα έξοδα περίθαλψής της για κάποιες ημέρες. «Με αυτόν τον τρόπο δεν μένουν απλοί παρατηρητές των θαλάσσιων χελωνών αλλά γίνονται σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους», εξηγεί ο Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.

Η επιστροφή κάθε χελώνας που έχει αναρρώσει στη θάλασσα είναι στιγμή μεγάλης συγκίνησης για τους ανθρώπους και τους φίλους τού ΑΡΧΕΛΩΝ. Χάρη στην οικονομική υποστήριξη των «υιοθετών» και την επίμονη δουλειά συνεργατών και εθελοντών που περιθάλπουν τα ζώα, 27 θαλάσσιες χελώνες επέστρεψαν υγιείς στο φυσικό τους περιβάλλον από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 178 διαδικτυακές ξεναγήσεις σε σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα. Φέτος η περίοδος διεξαγωγής τους θα είναι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2023. Κάθε τάξη μπορεί να συνδεθεί ζωντανά με το Κέντρο Διάσωσης μέσω της πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης ή με κάποια άλλη πλατφόρμα.

Όλες οι τάξεις που θα λάβουν μέρος στις διαδικτυακές ξεναγήσεις και θα «υιοθετήσουν» μία χελώνα, μπορούν να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό Μαθητικής Φωτογραφίας 2023. Ένα «λούτρινο χελωνάκι» τού ΑΡΧΕΛΩΝ θα φτάσει ταχυδρομικά στις τάξεις και οι μαθητές θα το φωτογραφίσουν σε ένα ξεχωριστό σημείο του τόπου τους: μία αγαπημένη παραλία, παραδοσιακή πλατεία ή ένα άλλο αξιοθέατο της περιοχής τους. Τα παιδιά μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες τους ηλεκτρονικά μαζί με τα στοιχεία της τάξης, το σχολείου, τα ονόματα των φωτογράφων και το όνομα της τοποθεσίας όπου τραβήχτηκε κάθε φωτογραφία στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 30 Μαρτίου 2023.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________