ID 4357

Οι χειμερινοί επισκέπτες της Κερκίνης

Οι χειμερινοί επισκέπτες της Κερκίνης

Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, η περιοχή της Κερκίνης εξακολουθεί να πάλλεται από ζωή, με τη φτερωτή πανίδα να έχει, όπως και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, την τιμητική της. Στους μόνιμους κατοίκους έχουν προστεθεί εδώ και μερικές εβδομάδες και οι τακτικοί, εκ του Βορρά προερχόμενοι, επισκέπτες που προτιμούν να ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή λόγω της αφθονίας της τροφής και των ήπιων χειμώνων. Νανόχηνες, ασπρομέτωπες χήνες, νανόκυκνοι και γερανοί απολαμβάνουν τα πλούσια υγρολίβαδα και τα υδροχαρή δάση της περιοχής πλάι σε χιλιάδες άλλα πουλιά όπως αβοκέτες, πελεκάνους, ερωδιούς, φοινικόπτερα και στικταετούς.

Ανάμεσα στους φετινούς επισκέπτες ξεχωρίζουν οι 54 νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον ζεστό ελληνικό χειμώνα στα φιλόξενα υγρολίβαδα της λίμνης. Μαζί τους βρίσκονται και έξι μικρά νανοχηνάκια, τα πρώτα της φετινής χρονιάς.

Στην Κερκίνη ξεχειμωνιάζει, όπως κάθε χρόνο, και ο διάσημος Mr. Blue με την οικογένειά του, ένα πτηνό που έχει πάνω του πορτοκαλί δαχτυλίδι που τοποθετήθηκε όταν ήταν νεοσσός από την Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους ερευνητές για το μεγάλο ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο οι νανόχηνες, για τους σταθμούς ξεκούρασης και γενικότερα για τον τρόπο επιβίωσής τους. Στον πληθυσμό τους περιλαμβάνεται και μία άλλη νανόχηνα με δαχτυλίδι πορτοκαλί χρώματος, που είναι πιθανότατα ο κύριος Φιν, ο οποίος φαίνεται πως είναι ο πάτερ φαμίλιας του πληθυσμού της νανόχηνας, αφού σε 17 χρόνια ζωής μετρά συνολικά 22 απογόνους.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________