ID 2973

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης καταγράφεται το α΄ τρίμηνο του 2020

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης καταγράφεται το α΄ τρίμηνο του 2020

Σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το α΄ τρίμηνο του έτους καταγράφουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), σύμφωνα με τα οποία το διάστημα αυτό σημείωσε πτώση κατά 3,8% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και 3,3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί από το 1995, όταν άρχισε η συλλογή σχετικών στοιχείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ταχύτατη αυτή πτώση του ΑΕΠ αποτελεί μόνο μια μικρή πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, καθώς το πρώτο δίμηνο του έτους δεν είχαν γίνει πρακτικά αισθητές οι οικονομικές συνέπειες των έκτακτων μέτρων που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδεικτική είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Γαλλίας συρρικνώθηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από το 1949, ενώ για την Ιταλία η πτώση του ΑΕΠ έφτασε στο 4,7% και παρόλο που ήταν ελαφρώς μικρότερη από τις προβλέψεις, ήταν και πάλι η βαθύτερη από το 1995. Το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά  5,2%, σημειώνοντας την πιο απότομη πτώση των τελευταίων 35 ετών. Στη Γερμανία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση 6,3% στο σύνολο του έτους και σημαντική αύξηση της ανεργίας, καθώς το 1/4 των εργαζομένων της χώρας βρίσκονται αυτό το διάστημα σε αναστολή ή εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________