ID 1720

Απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2019

Απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2019

Σε τρεις οικονομολόγους που το ερευνητικό τους έργο αφιερώθηκε στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας απονεμήθηκε χθες το Νόμπελ Οικονομίας. Πρόκειται για τον Αμπχιτζίτ Μπανερτζί και την Έσθερ Ντάφλο, καθηγητές στο ΜΙΤ, και τον Μάικλ Κρέμερ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. 

Στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών αναφέρει ότι οι βραβευθέντες «έχουν εισαγάγει μια νέα προσέγγιση για την απόκτηση αξιόπιστων απαντήσεων σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας». Σύμφωνα με τη σουηδική Ακαδημία, το έργο των τριών οικονομολόγων έδειξε πώς το πρόβλημα της φτώχειας μπορεί να αντιμετωπιστεί με το να διασπάται σε μικρότερα και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Απέδειξαν ότι αυτές οι μικρότερες και ακριβέστερες ερωτήσεις συχνά απαντώνται καλύτερα, μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων πειραμάτων σε ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο.

«Ως άμεσο αποτέλεσμα μιας εκ των μελετών τους, πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία επωφελήθηκαν από αποτελεσματικά προγράμματα θεραπευτικής διδασκαλίας στο σχολείο», ανέφερε η Ακαδημία. «Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις για προληπτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εισήχθησαν σε πολλές χώρες».

Η Γαλλοαμερικανίδα Έ. Ντάφλο είναι ο νεότερος άνθρωπος (46 ετών) και η δεύτερη γυναίκα στην οποία απονέμεται το βραβείο. Ο Αμερικανός Α. Μπανερτζί, γεννημένος στην Ινδία, είναι επίσης καθηγητής στο ΜΙΤ. Ο Αμερικανός Μ. Κρέμερ, καθηγητής στο Χάρβαρντ, στα μέσα της δεκαετίας του '90 χρησιμοποίησε το πεδίο εργασίας του για να ερευνήσει πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα αποτελέσματα των σχολείων στη δυτική Κένυα.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________