ID 3865

Στη δημοσιότητα η σύμβαση της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στη δημοσιότητα η σύμβαση της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού. Η σύμβαση δημοσιοποιήθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συναίνεση της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής, ωστόσο έχουν παραλειφθεί ορισμένα τμήματά της.

Στη σύμβαση τονίζεται ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, με την επιλογή για περαιτέρω 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν σε βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά στοιχεία για να βοηθηθεί η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο Ε.Ε.», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, με την οποία χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια. «Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων. Η σύμβαση AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καταλήγει η Κομισιόν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον θα είναι σε θέση να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς.

Λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση της σύμβασης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είχε προαναγγείλει το γεγονός, τονίζοντας ότι υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Ζήτησε δε από την εταιρεία διαφάνεια και αξιόπιστο σχεδιασμό και υπογράμμισε ότι η συμφωνία περιείχε σαφείς ποσότητες παράδοσης για τον Δεκέμβριο και τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021, ενώ ανέφερε επίσης τέσσερις τοποθεσίες παραγωγής, δύο από τις οποίες βρίσκονται στη Βρετανία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Novavax για την προμήθεια εμβολίων, ενώ θα παραγγείλει επίσης περισσότερα εμβόλια από τη Moderna.

Την Πέμπτη, η Novavax ανακοίνωσε πως το εμβόλιο που παρασκεύασε ήταν 89% αποτελεσματικό στην αποτροπή μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό μετά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι.

Δείτε τη σύμβαση πατώντας εδώ.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________