ID 3928

ΟΗΕ: 130 χώρες δεν έχουν πάρει ούτε μία δόση εμβολίου

ΟΗΕ: 130 χώρες δεν έχουν πάρει ούτε μία δόση εμβολίου

Η ανισότητα ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά με αφορμή τα εμβόλια για τον κορονοϊό. Χαρακτηριστικά της ανισορροπίας που υπάρχει στην κατανομή των εμβολίων είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μάλιστα πρότεινε ένα παγκόσμιο σχέδιο που θα επιτρέψει τη διανομή των εμβολίων και στις πιο αδύναμες χώρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι 130 χώρες δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής ούτε μία δόση, ενώ το 75% των εμβολίων που έχουν διατεθεί, χορηγήθηκαν σε δέκα μόνο χώρες. Χαρακτηριστικό της ανισότητας είναι το γεγονός ότι μόλις το 1% των εμβολίων έχει χορηγηθεί στις 32 χώρες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρότεινε την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός σχεδίου εμβολιασμών που πρώτο στόχο θα έχει τη διάθεση εμβολίων σε όλες τις χώρες του κόσμου, και κυρίως σε αυτές που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Κάλεσε, επίσης, τους G20 να δημιουργήσουν μια ειδική ομάδα δράσης έκτακτης ανάγκης που θα ασκήσει πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες προς το παρόν παρέχουν τα πολύτιμα εμβόλιά τους μόνο σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________