ID 3857

Ο ιός της ανισότητας

Ο ιός της ανισότητας

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός έφερε στην επιφάνεια έναν ακόμη ιό, αυτόν της ανισότητας, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις τρομακτικές εισοδηματικές διαφορές που υπάρχουν στον κόσμο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έκθεση για τις ανισότητες που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρότι οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη υπέστησαν ζημιές εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, μπόρεσαν να καλύψουν τις ζημιές αυτές μέσα σε μόλις εννέα μήνες. Αντιθέτως, οι φτωχότεροι θα χρειαστούν περισσότερα από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης. Σε παγκόσμια κλίμακα, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλεί η οργάνωση από τα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.

Ως αντίδοτο, η Oxfam προτείνει την περαιτέρω φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις των οικονομολόγων Τομάς Πικετί και Γκαμπριέλ Ζικμάν, που εισηγούνται την αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους πλουσιότερους. «Η κρίση του κορονοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η ΜΚΟ καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν επιτέλους δίκαιη φορολόγηση. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η φορολογία μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, αλλά και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής.

Η Oxfam επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου πρόσφατα υιοθετήθηκε νόμος που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα οποία θα καλυφθεί το κόστος του ιατροφαρμακευτικού υλικού και θα ληφθούν μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________