ID 3899

Μιανμάρ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία

Μιανμάρ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία

Συνεχίζονται για πέμπτη συνεχή ημέρα οι διαδηλώσεις από τους πολίτες της Μιανμάρ, που αντιδρούν στη στρατιωτική δικτατορία που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει από τη Δευτέρα τις συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων στη Ρανγκούν, τη Ναϊπιντάου και άλλες πόλεις, ενώ επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις, χιλιάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση όσων έχουν συλληφθεί, το τέλος της δικτατορίας και την κατάργηση του Συντάγματος του 2008, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον στρατό.

Οι διαδηλωτές έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με σκληρή καταστολή, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και αντλίες νερού εναντίον του πλήθους. Ωστόσο, ορισμένοι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι γίνεται χρήση και πραγματικών πυρών, όπως γίνεται φανερό από τα τραύματα που έχουν υποστεί δύο νεαροί άνδρες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τη χρήση βίας ενάντια στους διαδηλωτές. Μάλιστα, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για τη Μιανμάρ, Τομ Άντριους, δήλωσε ότι η αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε μια νεαρή γυναίκα στη Ναϊπιντάου. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε κώμα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και η αναπνοή της υποστηρίζεται μηχανικά. Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή για να συζητήσει τα γεγονότα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μίλησε για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα στο τηλεοπτικό δίκτυο του στρατού Myawaddy TV, δεσμεύτηκε δε ότι μόλις εκπνεύσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί, θα διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________