ID 3879

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Ντράγκι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Έτσι, με την επίκληση της υγειονομικής κρίσης και των συνέπειών της στην οικονομία και την κοινωνία, ένας τεχνοκράτης καλείται για μία ακόμη φορά να αναλάβει τα ηνία της Ιταλίας, σε μια συγκυρία αναμφίβολα δυσχερή.

Μετά τη συνάντηση με τον Ματαρέλα στο Κυρηνάλιο μέγαρο, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στα ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης ότι απάντησε θετικά στην έκκληση του προέδρου, με την ελπίδα και τη δέσμευση ότι θα ανταποκριθεί στα δεδομένα που δημιουργεί η δραματική υγειονομική κρίση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η καταπολέμηση της πανδημίας, η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού, η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά και η εξεύρεση επαρκών απαντήσεων στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών.

Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός εξήγησε, τέλος, ότι θα συναντήσει τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς εταίρους για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη στο έργο του και ότι στη συνέχεια θα επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον πρόεδρο αν κατάφερε να συνθέσει κυβέρνηση.

Ωστόσο, δεν θεωρείται βέβαιο ότι ο Μάριο Ντράγκι θα επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ιταλικό κοινοβούλιο είναι διαιρεμένο και ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι απρόθυμα να υποστηρίξουν μια διοίκηση με επικεφαλής τεχνοκράτη. Έως τώρα, τον Μάριο Ντράγκι στηρίζουν η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Ματέο Ρέντσι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δήλωσε πως δεν θα στηρίξει τη νέα αυτή προσπάθεια και ότι η παράταξή του «μένει πιστή στον Τζουζέπε Κόντε». Η Λέγκα δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας γνωστοποίησαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, αλλά θα υπερψηφίσουν μέτρα που μπορεί να είναι χρήσιμα στη χώρα.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________