ID 3877

Γιατροί και νοσηλευτές απεργούν κατά της χούντας στη Μιανμάρ

Γιατροί και νοσηλευτές απεργούν κατά της χούντας στη Μιανμάρ

Δύο ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ, άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις εκ μέρους του πληθυσμού. Την αρχή έκανε το προσωπικό 70 νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων σε 30 πόλεις, που ξεκίνησε σήμερα απεργία για να διαμαρτυρηθεί για το πραξικόπημα που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ήδη από τη Δευτέρα –την ημέρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα– έκανε την εμφάνισή του στο Facebook το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής, το οποίο μέχρι σήμερα το πρωί είχε σχεδόν 150.000 ακόλουθους. Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα αναφέρει ότι ο στρατός έβαλε τα συμφέροντά του πάνω από αυτά ενός ευάλωτου πληθυσμού που είναι αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 3.100 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μιανμάρ από την Covid-19, αριθμός που είναι από τους υψηλότερους στη νοτιοανατολική Ασία.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους γιατροί και νοσηλευτές τονίζουν ότι θα υπακούσουν μόνο τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και δεν πρόκειται να ακολουθήσουν οποιαδήποτε διαταγή του παράνομου στρατιωτικού καθεστώτος που απέδειξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τους φτωχούς ασθενείς.

Εξάλλου χθες το βράδυ, σε συνοικία της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, οι κάτοικοι χτυπούσαν κατσαρολικά και κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας.

Η Μιανμάρ έχει ζήσει σχεδόν επί 50 χρόνια υπό στρατιωτικά καθεστώτα μετά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________