ID 3847

Ανατρέποντας την κληρονομιά του Τραμπ

Ανατρέποντας την κληρονομιά του Τραμπ

Μια σειρά εκτεταμένων αλλαγών στο μεταναστευτικό, η επανένταξη των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού και η ακύρωση της αποχώρησής τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν οι πρώτες ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Επιχειρώντας να δώσει το στίγμα μιας πολιτικής που θα διαφοροποιηθεί με σαφήνεια από εκείνη του προκατόχου του, ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να υπογράψει άμεσα 17 εκτελεστικά διατάγματα, αρκετά από τα οποία ανατρέπουν αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ που είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Έτσι, με τις πρώτες αποφάσεις του ο Μπάιντεν πάγωσε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και ακύρωσε την ταξιδιωτική απαγόρευση που αφορούσε κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Επιπλέον, κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων και υπέγραψε υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι τερματίζει το πρόγραμμα «Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών» (Migrant Protection Protocols, MPP), το οποίο ανάγκασε περισσότερους από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων, ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα. Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη συμφωνία του Παρισιού, καθώς και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μάλιστα, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΠΟΥ ορίζεται ο Άντονι Φάουτσι, ο οποίος ουκ ολίγες φορές βρέθηκε στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που επιβάλλει τη χρήση μάσκας σε ομοσπονδιακά κτίρια και υπηρεσίες. Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία θέσης συντονιστή κορονοϊού, που θα επιβλέπει τις ενέργειες του Λευκού Οίκου στο θέμα της διανομής εμβολίων και ιατρικού υλικού.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________