ID 3983

Respect Art Workers: Μια ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία

Respect Art Workers: Μια ψηφιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία

Ψηφιακή εκστρατεία κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού και του θεάματος οργανώνουν η πρωτοβουλία Support Art Workers, η πρωτοβουλία WOM.A. - Women In Arts, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Ν.Δι.Θ.) από τις 8 έως τις 18 Μαρτίου. Η εκστρατεία τιτλοφορείται Respect Art Workers και περιλαμβάνει διαδικτυακές δράσεις και πρωτοβουλίες με κεντρικό μήνυμα τη διάρρηξη της πρακτικής της σιωπής που επικρατεί στα περιστατικά κάθε είδους κακοποίησης στον χώρο εργασίας και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Το ελληνικό κίνημα #metoo, που συνταράσσει και τον καλλιτεχνικό χώρο, αναδεικνύει το πρόβλημα της έμφυλης βίας, τις επιμέρους διαστάσεις του και τις δυσμενείς συνέπειές του, όπως τις βιώνουν κυρίως θηλυκότητες και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στον χώρο του πολιτισμού και του θεάματος. Η εκστρατεία απευθύνεται σε όλους αυτούς, αλλά και σε φορείς –θεσμικούς και μη–, καλώντας τους να λάβουν άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας θα πραγματοποιηθούν:

  • Διαδικτυακή Διημερίδα: «Respect Art Workers - Προς έναν κώδικα δεοντολογίας στις τέχνες» (Support Art Workers): Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Μαρτίου, 20.30

Η διημερίδα περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένες/ους από ελληνικά και ξένα ιδρύματα και συλλογικότητες πολιτισμού και έρευνας, με θέμα ζητήματα κακοποιητικής συμπεριφοράς στο επαγγελματικό πλαίσιο, καθώς και ανοιχτή συνάντηση ομάδων εργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας αρχικής πρότασης για έναν κώδικα δεοντολογίας σε χώρους τέχνης και πολιτισμού.

  • Διαδικτυακή Ημερίδα: «Σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο» (Ε.Α.Ν.Δι.Θ. και ΦΥΛ.ΙΣ.): Τετάρτη 17 Μαρτίου, 18.00

Στην ημερίδα θα συζητηθούν τρόποι αντίδρασης του εργαζόμενου ατόμου απέναντι σε παρενοχλητικές συμπεριφορές, αλλά και πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

  • Βραδινή βόλτα με τις WOM.A - Women In Arts (Support Art Workers): Πέμπτη 18 Μαρτίου, 22.00

Οι βραδινές βόλτες, δράση συσπείρωσης και ενδυνάμωσης των Support Art Workers, φιλοξενεί μέλη των WOM.A. H βόλτα θα επικεντρωθεί στο ελληνικό #metoo, καθώς και στη δράση και τους στόχους της νεοσύστατης πρωτοβουλίας γυναικών εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών WOM.A.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες φορείς θα παρέχουν καθημερινή ενημέρωση σχετικά με τα εργασιακά και νομικά δικαιώματα των εργαζομένων σε περιπτώσεις οποιαδήποτε κακοποιητικής συμπεριφοράς.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________