ID 4052

Διακόπηκε η επιχείρηση εκ νέου σφράγισης του θεάτρου Εμπρός

Διακόπηκε η επιχείρηση εκ νέου σφράγισης του θεάτρου Εμπρός

Τη σφράγιση του κτιρίου του ιστορικού θεάτρου Εμπρός επιχείρησε ακόμη μία φορά η ΕΛΑΣ σήμερα το πρωί, μετά την ανακατάληψη του κτιρίου το Σαββατοκύριακο από ομάδες και καλλιτέχνες που γκρέμισαν τους τοίχους που είχαν υψωθεί μετά την εκκένωσή του. 

Στον χώρο βρέθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, μέλη της οποίας ζήτησαν από τον αρμόδιο εργολάβο την απαραίτητη οικοδομική άδεια, καθώς και άδεια από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αφού το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Οι εργασίες, παρ’ όλα αυτά, συνεχίστηκαν, ακόμη και όταν κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσε το παράνομο της παρέμβασης. Η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων σταμάτησε μόνο όταν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος και «Ανταρσία στις γειτονιές» Γιώργος Κωνσταντίνου απείλησαν με μηνύσεις για τις αυθαίρετες παρεμβάσεις που γίνονται στις πόρτες και τα παράθυρα του διατηρητέου κτιρίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος εκφράζει την αντίθεσή της στο σφράγισμα ενός ζωντανού χώρου πολιτισμού και ζητά την επαναλειτουργία του. Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση της ΠΟΘΑ αναφέρεται:

«Η Ελληνική Αστυνομία σήμερα το πρωί (24/5), με μια απαράδεκτη επιχείρηση, προσπάθησε  να σφραγίσει ξανά το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, αυτή τη φορά με σιδερένια κάγκελα, επαναλαμβάνοντας  την παρανομία της Πέμπτης 20 Μαΐου. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο σημείο. Οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε όταν κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσε την παράνομη παρέμβαση στο διατηρητέο κτίριο.  Οι εργασίες σταμάτησαν μόνο όταν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων “Ανοιχτή Πόλη” και “Ανταρσία στις γειτονιές” απείλησαν με μηνύσεις. Κατόπιν ο εργολάβος με το συνεργείο ηλεκτροσυγκολλητών συγκέντρωσαν τα υλικά τους και αποχώρησαν.

Το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ από ένα άδειο κτίριο μετατράπηκε εδώ και μια δεκαετία σε πολυδύναμο χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτιστικής έκφρασης. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην απόφαση της ΕΛΑΣ και υποστηρίζουμε την επαναλειτουργία του θεάτρου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο ακόμα ο Πολιτισμός θα βρίσκεται στο στόχαστρο. Έχουμε ήδη αναδείξει τις προφανείς παρανομίες που διέπραξε η Ελληνική Αστυνομία. Ζητάμε να παρέμβει άμεσα ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.  Το ζήτημα πλέον είναι και θέμα Δημοκρατίας».

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________