ID 3404

NBA: Κύμα αντίδρασης ενάντια στη ρατσιστική βία μετά την απόφαση των Bucks για αποχή

NBA: Κύμα αντίδρασης ενάντια στη ρατσιστική βία μετά την απόφαση των Bucks για αποχή

Κύμα αντίδρασης ενάντια στη ρατσιστική βία ξεσήκωσε στο επαγγελματικό μπάσκετ αλλά και σε άλλα αθλήματα η απόφαση των Milwaukee Bucks να μποϊκοτάρουν τον αγώνα με τους Orlando Magic, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη φυλετική ανισότητα και στην αστυνομική βία. Αφορμή για τη διαμαρτυρία ήταν οι πυροβολισμοί που δέχτηκε πισώπλατα από αστυνομικούς ο Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα του Γουισκόνσιν. Υποστηρίζοντας την απόφαση των αντιπάλων τους, οι Magic αρνήθηκαν επίσης να κατεβούν στον αγώνα, κίνηση που θα τους εξασφάλιζε την τυπική νίκη.

Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μια ιστορική κίνηση, η αξία της οποίας γίνεται καλύτερα αντιληπτή αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου γενικά αποφεύγεται η έκφραση ξεκάθαρης πολιτικής θέσης και στον οποίο, επιπλέον, διακυβεύονται πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η απόφαση της ομάδας των αδερφών Αντετοκούνμπο βρήκε γρήγορα μιμητές και πλέον εξελίσσεται σε ένα κύμα αντίδρασης που συμπαρασύρει τη μία μετά την άλλη τις ομάδες του NBA. Έτσι, αντίστοιχες αποφάσεις ανακοινώθηκαν για τις αναμετρήσεις Ρόκετς - Θάντερ και Λέικερς - Μπλέιζερς, ενώ η διοργανώτρια αρχή αναγκάστηκε να αποφασίσει την αναβολή όλων των αναμετρήσεων. Την απόφαση των αθλητών στήριξαν και οι διαιτητές του NBA, δηλώνοντας ότι στέκονται αλληλέγγυοι στην απόφαση των παικτών και ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα έχει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από το μπάσκετ.

Τον δρόμο του μποϊκοτάζ ακολουθούν, όμως, αθλητές και στο ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ και το τένις. Πέντε αγώνες ποδοσφαίρου της Major League αναβλήθηκαν επίσης το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι παίκτες έκαναν συλλογική δήλωση κατά της φυλετικής αδικίας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης αποφάσισαν να μην παίξουν οι παίκτες στους αγώνες ανάμεσα σε Ατλάντα Γιουνάιτεντ και Ίντερ Μαϊάμι, Ντάλας και Κολοράντο, Πόρτλαντ και Σαν Χοσέ, Ρίαλ Σολτ Λέικ και LAFC και LA Galaxy και Σιάτλ. Στο πρωτάθλημα του μπέιζμπολ επίσης αναβλήθηκαν τρεις μεγάλοι αγώνες, ενώ παρόμοιες κινήσεις διαμαρτυρίας εξετάζουν και οι παίκτες του χόκεϊ.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________