ID 2518

Blue Monday: Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Blue Monday: Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει ονομαστεί Blue Monday και θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα του έτους. Όπως είναι αυτονόητο, ο χαρακτηρισμός δεν στηρίζεται σε κάποιο επιστημονικό δεδομένο, αλλά, αντιθέτως, είναι το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης καμπάνιας μάρκετινγκ. Όλα ξεκίνησαν από ένα ταξιδιωτικό γραφείο της Μεγάλης Βρετανίας που προσπαθούσε να πουλήσει πακέτα διακοπών για τον Ιανουάριο. Η διαφημιστική εταιρεία που ανέλαβε τη συγκεκριμένη καμπάνια πρότεινε τις διακοπές ως απάντηση στη μελαγχολία του μουντού βρετανικού χειμώνα και εν πολλοίς συνέδεσε την Blue Monday με την αγχολυτική δράση της κατανάλωσης.

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο που οδηγεί με βεβαιότητα στη διαπίστωση ότι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Μια σειρά από παράγοντες όπως ο άσχημος καιρός, το τέλος των γιορτινών ημερών αλλά και τα χρέη που ενδεχομένως αφήνουν πίσω τους, καθώς και η πολύμηνη αναμονή μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, επιβεβαίωσαν πως δεν θα μπορούσε άλλη μέρα να κατέχει αυτόν τον τίτλο. Ο ίδιος ο Δρ Αρνάλ υποστηρίζει ότι βάφτισε έτσι τη μέρα προκειμένου να ενθαρρύνει τον κόσμο να τη δει με θετικό και δημιουργικό τρόπο, ως ευκαιρία για νέα ξεκινήματα και αλλαγές στη ζωή.

Ωστόσο, μια άλλη πλευρά στην όχι πάντα αθώα lifestyle ψυχολογία δίνει ο επικεφαλής της κλινικής Mind, Στίβεν Μπάκλεϊ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι αυτή η ιδέα όχι μόνο είναι αντιεπιστημονική, αλλά κυρίως ευτελίζει μια σοβαρή και πιθανόν απειλητική κατάσταση όπως είναι η κατάθλιψη.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________