ID 4501

Οι Κούροι της Αταλάντης

Οι Κούροι της Αταλάντης

Στους Κούρους της Αταλάντης αναφέρεται η διάλεξη που θα δώσει η Μαρία Παπαγεωργίου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 5 Απριλίου.

Τα πώρινα αγάλματα φυσικού μεγέθους, που ήρθαν στο φως από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στις ανατολικές παρυφές της Αταλάντης το 2018, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη Στερεά Ελλάδα και γενικότερα για την τέχνη της αρχαϊκής γλυπτικής, λόγω της σπανιότητάς τους. Αποτελούν μόνο ένα τμήμα του ευρύτερου μνημειακού αρχαιολογικού τοπίου ενός οργανωμένου αρχαίου νεκροταφείου, που αποκαλύφθηκε χάρη στον εντοπισμό  του πρώτου αγάλματος  από αγρότη κατά τη διάρκεια της άροσης. Κατά τη διάρκεια της σωστικής ανασκαφικής έρευνας, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, εκτός από τα γλυπτά, διερευνήθηκαν 15 ασύλητοι τάφοι που περιείχαν μεμονωμένες ταφές ενηλίκων και βρεφών κτερισμένες με πολυάριθμα αντικείμενα (πήλινα ειδώλια, χάλκινα αγγεία και κάτοπτρα, αργυρά και γυάλινα κοσμήματα κ.ά.) που χρονολογούνται από τον 6ο έως και το πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ.

Όπως αναφέρει η Μαρία Παπαγεωργίου, τα γλυπτά και το νεκροταφείο βρίσκονται ακόμη υπό μελέτη, ωστόσο τα καινοτόμα, ιδιαίτερα στυλιστικά χαρακτηριστικά των αγαλμάτων, όπως ο μοναδικός τρόπος στάσης και στήριξής τους, οδήγησαν εξαρχής στην υπόθεση ύπαρξης ενός άγνωστου λοκρικού εργαστηρίου γλυπτικής, που παρήγε έργα τέχνης κατά τη διάρκεια του 6ου και του πρώτου μισού του 5ου αι. π.Χ.

Η προκαταρκτική αρχαιομετρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε, εστίασε σε αναλύσεις προκειμένου να διερευνηθεί η ποικιλομορφία και η χημική σύσταση του πωρόλιθου από τον οποίο φιλοτεχνήθηκαν τα αγάλματα και οι επιτύμβιες στήλες με σκοπό να εντοπιστούν περαιτέρω διακριτές ομάδες και ενδεχομένως πιθανά λατομεία ή περιοχές της ανατολικής Λοκρίδας, που λειτούργησαν ως πηγές εξόρυξης του πωρόλιθου. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση των αρχαιολόγων και πλέον η ύπαρξη ενός αρχαίου λοκρικού εργαστηρίου γλυπτικής  μπορεί να στηριχθεί με βεβαιότητα.

Η διάλεξη, ο πλήρης τίτλος της οποίας είναι «Οι Κούροι της Αταλάντης. Πώρινα αγάλματα από το ανατολικό νεκροταφείο του Αρχαίου Οπούντα (Αταλάντη): προκαταρκτική μελέτη, ανάλυση και διερεύνηση της χημικής σύνθεσης και της ποικιλομορφίας του λίθου. Ένα νέο λοκρικό εργαστήριο γλυπτικής», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων «Τετάρτες στο Μουσείο - Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος»): Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313310201
Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και ώρα 19:00

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________