ID 3194

Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Σερβία, οι πρώτες σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Περίπου 6,6 εκατομμύρια Σέρβοι καλούνται να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνησή τους, τους 250 βουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν στη νέα Βουλή, αλλά και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συμμετέχουν συνολικά 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί, ενώ στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ωστόσο, η προσέλευση στις κάλπες αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω του φόβου μόλυνσης από τον κορονοϊό αλλά και του μποϊκοτάζ στο οποίο καλούν τους πολίτες ορισμένα κόμματα που ανήκουν στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Συμμαχία για τη Σερβία (SzS), όπως το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) και το εθνικιστικό κίνημα «Dveri». Τα κόμματα που απέχουν καταγγέλλουν ότι οι εκλογές αυτές δεν μπορούν να διεξαχθούν ομαλά και δημοκρατικά γιατί οι συνθήκες που επικρατούν στη χώρα δεν ευνοούν τη δημοκρατία και την πολυφωνία, ενώ κατηγορούν τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για απολυταρχικές μεθοδεύσεις και απόλυτο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Οι σημερινές εκλογές αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του Κοσόβου. Κι αυτό γιατί εάν ο πρόεδρος Βούτσιτς κατορθώσει να αποκτήσει –μαζί με τους πολιτικούς εταίρους του– ευρεία πλειοψηφία, θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει αλλαγή του Συντάγματος και να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος την επίλυση του ζητήματος.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________