ID 3572

Νίκη της Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές της Νέας Ζηλανδίας

Νίκη της Τζασίντα Άρντερν στις εκλογές της Νέας Ζηλανδίας

που διεξήχθησαν σήμερα στη Νέα Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν με καταμετρημένο το 77% των ψήφων δείχνουν ότι η σαραντάχρονη απερχόμενη πρωθυπουργός λαμβάνει ισχυρή εντολή, που θα της δώσει ενδεχομένως τη δυνατότητα να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής, το Εργατικό Κόμμα εξασφαλίζει ποσοστό 49%, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Τζούντιθ Κόλινς ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 27%. Η Κόλινς παραδέχτηκε την ήττα του κόμματός της και δήλωσε ότι τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό και τη συνεχάρη για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Οι Εργατικοί βρίσκονται πολύ κοντά στην εξασφάλιση 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα. Αν επιβεβαιωθεί ότι οι Εργατικοί εξασφαλίζουν εν τέλει περισσότερες από τις μισές έδρες του κοινοβουλίου, η Άρντερν θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση μετά την υιοθέτηση του σημερινού συστήματος.

Κατά την πρώτη θητεία της Άρντερν οι Εργατικοί μοιράζονταν την εξουσία με το Κόμμα των Πρασίνων αλλά και με το εθνικιστικό κόμμα «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία», γεγονός που αποτέλεσε πολλές φορές εμπόδιο στην υλοποίηση επιλογών με πιο προοδευτικό πρόσημο. Με βάση τα έως τώρα αποτελέσματα, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν ποσοστό 7,6%, ενώ το «Πρώτα η Νέα Ζηλανδία» 2,6%. Τα ποσοστά αυτά θα επιτρέψουν στην Άρντερν να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών και Πρασίνων, εγκαταλείποντας το εθνικιστικό κόμμα, στην περίπτωση βέβαια που δεν καταφέρει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, η κυβέρνηση που αναμένεται να σχηματιστεί θα είναι η πρώτη αριστερών καταβολών από τη δεκαετία του 1970.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________