ID 2517

Oxfam: 2.153 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερο πλούτο από το 60% της ανθρωπότητας

Oxfam: 2.153 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν περισσότερο πλούτο από το 60% της ανθρωπότητας

Τη διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας στον πλανήτη καταγράφει ανάγλυφα η ετήσια έκθεση της Oxfam. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι 2.153 δισεκατομμυριούχοι της υφηλίου διαθέτουν πλέον περισσότερα χρήματα από ό,τι το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η υπερσυγκέντρωση του πλούτου γίνεται κατά κύριο λόγο σε βάρος των γυναικών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανισοτήτων εξαιτίας ενός οικονομικού συστήματος που τις οδηγεί στα πιο επισφαλή και κακοπληρωμένα αντικείμενα απασχόλησης. Σύμφωνα με την έρευνα, το 42% των γυναικών δεν μπορεί να βρει αμειβόμενη εργασία «λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας της φροντίδας που παρέχει στο προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο», κάτι που ισχύει μόλις για το 6% των ανδρών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Oxfam, οι 22 πλουσιότεροι άνδρες στον κόσμο έχουν περισσότερο πλούτο από όλες τις γυναίκες στην Αφρική. Επιπλέον, οι γυναίκες συνεισφέρουν στην παγκόσμια οικονομία 12,5 δισεκατομμύρια ώρες απλήρωτης εργασίας κάθε μέρα, δηλαδή τουλάχιστον 10,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Οι χυδαίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά των ρήξεων και των κοινωνικών συγκρούσεων παντού στον κόσμο. Δεν είναι ατύχημα, είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών […] οι οποίες μειώνουν τη συμμετοχή των πιο πλούσιων στην κοινωνική αλληλεγγύη μέσω της φορολογίας και αποδυναμώνουν τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος του γαλλικού παραρτήματος της οργάνωσης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση, εάν το πλουσιότερο 1% του πλανήτη πληρώσει μόλις 0,5% φόρο κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, αυτή η συνεισφορά θα ισοδυναμεί με 117 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας στον πλανήτη.

Η ετήσια έκθεση της Oxfam για τις ανισότητες δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από την έναρξη του 50ού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκινά τις εργασίες του την Τρίτη στο Νταβός της Ελβετίας, με τη συμμετοχή της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________