ID 3064

Hertz: Ο αμερικανικός κολοσσός κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά

Hertz: Ο αμερικανικός κολοσσός κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά

Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz ανακοίνωσε την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας για τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ήδη 12.000 υπάλληλοι έχουν λάβει ειδοποίηση απόλυσης και 4.000 βγαίνουν σε υποχρεωτική άδεια, ενώ τον Απρίλιο η εταιρεία είχε καταργήσει άλλες 10.000 θέσεις εργασίας.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1918, είχε αντέξει τη Μεγάλη Ύφεση, το «πάγωμα» της παραγωγής αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αναρίθμητες κρίσεις πετρελαίου, φαίνεται όμως να υποκύπτει στο χτύπημα του κορονοϊού και την ύφεση που μαστίζει τους τελευταίους μήνες την αμερικανική αγορά. Αν και είναι το πιο ηχηρό από τα ονόματα που οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, η Hertz δεν είναι ασφαλώς η μόνη, καθώς μεγάλες εταιρείες λιανικού εμπορίου έχουν ήδη καταρρεύσει.

«Ο αντίκτυπος της Covid-19 στην ταξιδιωτική ζήτηση ήταν απότομος και δραματικός, προκαλώντας μια κατακόρυφη πτώση στα έσοδα και στις μελλοντικές κρατήσεις της εταιρείας», αναφέρει η Hertz στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι παρότι έλαβε αμέσως μέτρα για να περιορίσει τις ζημιές, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την ανάκαμψη των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς.

Η σφοδρότητα του πλήγματος που δέχτηκε η εταιρεία οφείλεται στο γεγονός ότι τα δύο τρίτα των εσόδων της προέρχονται από ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε αεροδρόμια. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το ένα τρίτο των καταστημάτων της στεγάζονται σε αεροδρόμια. Ωστόσο, από τις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των ταξιδιωτών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 94%, συμπαρασύροντας και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Ένα επίσης σημαντικό μέρος των εσόδων της Hertz προέρχεται από ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε ιδιοκτήτες άλλων ΙΧ που είτε είχαν ατύχημα είτε είχαν δώσει το όχημά τους για επισκευή. Όμως με εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι, η ζήτηση έχει πέσει και σε αυτή την κατηγορία πελατών.

Οι μετοχές της εταιρείας, που από την αρχή της χρονιάς έχουν πέσει κατά 82%, μόνο χθες σημείωσαν πτώση 7,5%. Ωστόσο, η πανδημία φαίνεται πως ήταν το τελικό πλήγμα σε μια εταιρεία που αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα και παρουσίασε το 2019 ζημιές που ανήλθαν στα 58 εκατομμύρια δολάρια.

Πάντως, η υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας δεν συνεπάγεται και το κλείσιμο της εταιρείας, καθώς η προσφυγή επιτρέπει σε μια επιχείρηση να επιδιώξει την αναδιάρθρωση και την εξυγίανσή της προστατευμένη από τους πιστωτές της. Η Hertz δραστηριοποιείται επίσης στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου τα καταστήματά της θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________