ID 3818

Το 2021 θα είναι το μικρότερο σε διάρκεια έτος εδώ και δεκαετίες

  • Κατηγορία Επιστήμη
Το 2021 θα είναι το μικρότερο σε διάρκεια έτος εδώ και δεκαετίες

Η Γη περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα ο χρόνος να κυλάει πλέον γρηγορότερα – έστω και ανεπαίσθητα. Για τον λόγο αυτό, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το 2021 αναμένεται να είναι το μικρότερο σε διάρκεια έτος εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Η επιτάχυνση της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του είναι πιθανό ότι στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσει τους επιστήμονες να προσθέσουν για πρώτη φορά ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο προκειμένου τα ατομικά ρολόγια να παραμείνουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).

Ο χρόνος περιστροφής της Γης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η κίνηση του πυρήνα της, οι άνεμοι, τα ρεύματα των ωκεανών, η ατμοσφαιρική πίεση κ.ά. Η τάση επιτάχυνσης παρατηρείται από τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε τάση επιβράδυνσης του ρυθμού περιστροφής, με αποτέλεσμα η μέρα να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από 24 ώρες. Λόγω της ταχύτερης περιστροφής, η μέση διάρκεια της μέρας φέτος αναμένεται να είναι 0,05 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από τα 86.400 δευτερόλεπτα που απαρτίζουν ένα εικοσιτετράωρο, γεγονός που μεταφράζεται σε μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου στη διάρκεια του έτους. Η τελευταία φορά που η μέση διάρκεια της μέρας ήταν μικρότερη των 86.400 δευτερολέπτων ήταν το 1937.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 28 μικρότερες σε διάρκεια μέρες μετά το 1960 παρατηρήθηκαν όλες το 2020. Το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας μέρας κατέχει η 19η Ιουλίου 2020, όταν η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα.

Την απόφαση για τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα λαμβάνει η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IERS) που εδρεύει στο Παρίσι. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η απόφαση αυτή δεν θα έχει καμία πρακτική επίπτωση στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα είναι πολύ σημαντικά στην αστρονομία, στην πλοήγηση, στις διαστημικές πτήσεις, στα υπολογιστικά δίκτυα κ.ά.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________