ID 3658

Αποτελεσματικό κατά 90% το εμβόλιο της Pfizer

  • Κατηγορία Επιστήμη
Αποτελεσματικό κατά 90% το εμβόλιο της Pfizer

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσουν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία  Pfizer και η γερμανική φαρμακευτική Biontech. Σήμερα τα δύο εργαστήρια ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», γεγονός που σημαίνει ότι στη μελέτη με τη συμμετοχή εθελοντών έχει αποτρέψει εννέα στις δέκα μολύνσεις.

Η ανακοίνωση έγινε μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της φάσης 3, ενώ η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση άδειας. Σε αυτήν διευκρινίζεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με τη σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) «επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση» και 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Το Bloomberg χαρακτηρίζει την είδηση την πιο ενθαρρυντική επιστημονική πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στη μάχη κατά του κορονοϊού. Το πρακτορείο αναφέρει, επίσης, ότι τα επιτυχή προκαταρκτικά αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για τις εταιρείες ώστε να ζητήσουν έγκριση έκτακτης χρήσης από τις αρμόδιες αρχές, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι η περαιτέρω έρευνα θα δείξει πως το εμβόλιο είναι ασφαλές. Σύμφωνα με την Pfizer, προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες. Για την ίδια την εταιρεία, πάντως, τα αποτελέσματα ήταν εξόχως θετικά, καθώς η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από την άμεση εκτόξευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο  Μέχρι το τέλος του έτους, η Pfizer εκτιμά πως μπορεί να παρασκευάσει δόσεις που θα εξασφαλίσουν την ανοσία 15 έως 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν, καθώς στη φάση 3 συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 43.000 εθελοντές. Για τη συλλογή των δεδομένων θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες και στη συνέχεια θα κατατεθεί η αίτηση για έγκριση. Αν η αδειοδότηση προχωρήσει απρόσκοπτα, τα πρώτα εμβόλια μπορεί να αρχίσουν να γίνονται σε επαγγελματίες υγείας στο τέλος του έτους.  

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________