ID 3930

Απόψε αναμένεται η προσεδάφιση του Perseverance της NASA στον Άρη

  • Κατηγορία Επιστήμη
Απόψε αναμένεται η προσεδάφιση του Perseverance της NASA στον Άρη

Στον Άρη αναμένεται να προσεδαφιστεί σήμερα το βράδυ (στις 23:00 ώρα Ελλάδας) το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της αποστολής Mars 2020 της NASA. Αποστολή του σκάφους είναι να αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον πλανήτη, να τον μελετήσει γεωλογικά και να συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα αποτελεί παγκόσμια πρωτιά.

Το εξάτροχο ρόβερ Perseverance –Πέρσι, για τους έχοντες οικειότητα μαζί του– είναι το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε ουράνιο σώμα και διαθέτει ανώτερα επιστημονικά όργανα από τον προκάτοχό του, το Curiosisy, που επιτρέπουν πιο φιλόδοξα πειράματα. Μεταξύ άλλων, διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης έναν μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης, το ρόβερ θα απελευθερώσει το Ingenuity, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε άλλο πλανήτη.

Το Perseverance –το οποίο είναι το πέμπτο ρόβερ που οι ΗΠΑ στέλνουν στον Άρη– θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Δύο άλλα σκάφη, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Κίνα, έφτασαν επίσης στον Άρη τις τελευταίες ημέρες. Το αραβικό σκάφος Hope τέθηκε ήδη σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, ενώ το κινεζικό ετοιμάζεται να στείλει το δικό του ρομποτικό ρόβερ.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________