ID 4124

Ο Όλυμπος υποψήφιος για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ο Όλυμπος υποψήφιος για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ύστερα από την πρώτη συνεδρίαση της τριμερούς Επιτροπής, που έχει συσταθεί από εκπροσώπους των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Ο φάκελος θα κατατεθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2022 και θα εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2023, ενώ η χρηματοδότησή του θα γίνει με πόρους του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Προκειμένου να συντάξει την πρόταση της υποψηφιότητας του Ολύμπου, η επιτροπή θα στηριχθεί στον φυσικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά –υλική και άυλη– του μυθικού αυτού βουνού, που καταγράφηκε στα ομηρικά έπη και τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα της αρχαιότητας, αποτελώντας ένα παγκοσμίως αναγνωρίσιμο σημείο αναφοράς. Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο Όλυμπος διαθέτει υψηλή βιοποικιλότητα, ειδικά όσον αφορά τη χλωρίδα του, με πάνω από 20 τοπικά ενδημικά είδη, πολλά από τα οποία αναπτύσσονται σε υποαλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα. Για παράδειγμα, μέσα σε ασβεστολιθικές ρωγμές αναπτύσσεται το ενδημικό είδος Jankaea holdingreichii, ένα φυτικό λείψανο της Εποχής των Παγετώνων.

Ο Όλυμπος βρίσκεται ήδη στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ από το 1981 η UNESCO τον ενέταξε στον παγκόσμιο κατάλογο αποθεμάτων βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα».

Μάλιστα, με Προεδρικό Διάταγμα που αναμένεται να εκδοθεί έπειτα από πρόταση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, ο Όλυμπος και η ευρύτερη περιοχή, συνολικής έκτασης 366.000 στρεμμάτων, τίθεται υπό αυστηρό καθεστώς προστασίας με ορισμένες χρήσεις γης. Ταυτόχρονα όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα προστασίας πρόκειται να συμπεριληφθούν στον φάκελο που θα συνταχθεί, ενισχύοντας την εν λόγω υποψηφιότητα.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________