ID 4335

Το ταφικό σπήλαιο της Σαλώμης αποκαλύπτει τα μυστικά του

Το ταφικό σπήλαιο της Σαλώμης αποκαλύπτει τα μυστικά του

Ανασκαφές Ισραηλινών αρχαιολόγων στο ταφικό σπήλαιο της Σαλώμης –η οποία, σύμφωνα με τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ήταν η «μαία» που έφερε στον κόσμο τον Ιησού– αποκάλυψαν ότι η τοποθεσία ήταν ένας σημαντικός εβραϊκός τάφος που μετατράπηκε αργότερα σε χριστιανικό τόπο προσκυνήματος.

Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, ένα κείμενο που οι περισσότερες χριστιανικές Εκκλησίες δεν το αναγνωρίζουν ως ένα από τα ιερά ευαγγέλια, η Σαλώμη αμφισβήτησε την παρθενία της Παναγίας και όταν επιχείρησε να την εξετάσει, το χέρι της παρέλυσε. Όταν αργότερα μετανόησε, πήρε με το άλλο χέρι στην αγκαλιά της το Θείο Βρέφος και αμέσως γιατρεύτηκε.

Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (Israel Antiquities Authority – ΙΑΑ), οι εργασίες στο σπήλαιο έφεραν στο φως ένα προαύλιο έκτασης περίπου 350 τ.μ. με πέτρινες πλάκες και ψηφιδωτά που υποδηλώνουν έναν οικογενειακό τάφο που προοριζόταν για εξέχοντες Εβραίους. Βρέθηκαν επίσης διακοσμημένα λυχνάρια και επιγραφές που μαρτυρούν την παρουσία χριστιανών προσκυνητών.

Όπως αναφέρουν οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι, η μετατροπή του σπηλαίου σε χριστιανικό παρεκκλήσι είναι ένα γεγονός μη αναμενόμενο. Σημειώνουν επίσης ότι με βάση τους σταυρούς και τις δεκάδες τοιχογραφίες της βυζαντινής και πρώιμης ισλαμικής περιόδου, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το παρεκκλήσι αυτό ήταν αφιερωμένο στη Σαλώμη.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε από τυμβωρύχους στο σημερινό εθνικό πάρκο Tel Lachish, δυτικά της Ιερουσαλήμ. Η τοποθεσία, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βηθλεέμ, είναι γνωστή ως Σπήλαιο της Σαλώμης και σύντομα θα είναι επισκέψιμη για το κοινό.

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________