ID 4167

«Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

«Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Τη μεγαλύτερη διοργάνωση που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων παράλληλα με τους χώρους του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος». Πρόκειται για τους άγνωστους στο ευρύ κοινό καλλιτεχνικούς θησαυρούς της συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, που αποτελούν και το αποκλειστικό υλικό της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση - Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη». Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα εγκαινιάσει την έκθεση στις 30 Οκτωβρίου.

Σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις συνθέτουν την έκθεση. Πρόκειται για υλικό που προέρχεται από την πλούσια ιδιωτική συλλογή του ζεύγους Κρασάκη με έδρα τη Γερμανία, η οποία για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως, και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Η έκθεση αποτελεί ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό όπου η πορσελάνη συναντά τον ορείχαλκο, το λάδι συμπορεύεται με το πενάκι, το ύφασμα συνομιλεί με το μέταλλο και οι δημιουργίες εικαστικών, εικονογράφων και τεχνιτών δημιουργούν τη συνολική εικόνα. Μια εικόνα που δεν εστιάζει μόνο στην Κρήτη και την εμπλοκή της στην Επανάσταση, αλλά με το περιεχόμενό της, που καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 400 σελίδων (στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Συγχρόνως, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων, με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων-εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Τμήμα της έκθεσης φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», του αρχαιότερου πνευματικού και πολιτιστικού σωματείου της Κρήτης, που ιδρύθηκε το 1899.

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων: Χάληδων 98-102, Χανιά, τηλ. 28210 92294, 28210 92419
Διάρκεια έκθεσης: 30 Oκτωβρίου 2021 - 30 Μαρτίου 2022

επιστροφή στην κορυφή

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media
του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

cipp

Ελλάδα

Κόσμος

__________

__________

__________